brand

Lamborghini Urus va deveni exclusiv hibrid din 2024 și electric din 2029

Lamborghini Urus va deveni exclusiv hibrid din 2024 și electric din 2029

Lamborghini Urus, celebrul SUV de performanță al mărcii italiene, se pregătește să facă o tranziție importantă către propulsia hibridă începând cu anul viitor. Într-un interviu acordat publicației Autocar, CEO-ul companiei, Stephan Winkelmann, a confirmat că versiunea hibridă plug-in a Urus-ului va înlocui variantele existente cu motorizare exclusiv pe benzină până la sfârșitul anului 2024. Această mișcare face parte din strategia Lamborghini de a se alinia cu reglementările tot mai stricte privind emisiile de gaze de eșapament.

Lamborghini Urus PHEV, așa cum va fi cunoscută versiunea hibridă plug-in a SUV-ului, va fi al doilea model hibrid al mărcii, după lansarea modelului Revuelto, care va înlocui celebrul Aventador. Urus PHEV va fi bazat pe un motor V8 twin-turbo de 4.0 litri și va oferi o combinație între performanță și eficiență remarcabilă. Această decizie vine în contextul în care motoarele cu combustie internă de capacitate mare devin din ce în ce mai costisitoare pentru a satisface cerințele standardelor de emisii Euro 6 și Euro 7.

"Dezvoltarea motoarelor cu combustie internă este incredibil de costisitoare și devine din ce în ce mai dificil să le facem să îndeplinească cerințele normelor Euro 6 și Euro 7." - Stephan Winkelmann, CEO Lamborghini.

Pe măsură ce se apropie sfârșitul deceniului, Urus PHEV va fi înlocuit cu o versiune complet electrică a modelului. Lamborghini pregătește lansarea unui Urus electric în 2029, care va beneficia de tehnologii de ultimă generație și va oferi performanțe și autonomie remarcabile. Acest pas face parte din angajamentul mărcii de a contribui la protejarea mediului și de a se adapta la cerințele tot mai mari ale pieței auto.

"Cred că după 2035, legislația va fi atât de restrictivă pentru motoarele cu combustie internă, încât va deveni aproape imposibil să le mai comercializăm." - Stephan Winkelmann, CEO Lamborghini

Înainte de lansarea modelului electric Urus, Lamborghini va introduce pe piață primul său vehicul electric în 2028. Acesta va fi un Gran Tourer 2+2, care va oferi un nivel ridicat de confort și performanță. Noul model va fi conceput în jurul conceptului de sustenabilitate și va avea un design inovator, menținând totuși elementele distinctive ale mărcii Lamborghini.

"Noul nostru model electric va fi o mașină cu un design atrăgător, dar imediat recunoscută ca fiind un Lamborghini. Va fi despre sustenabilitate, va avea o vizibilitate mai bună și va introduce tehnologii de baterii performante, unice pe piață." - Stephan Winkelmann, CEO Lamborghini.

Pentru a face loc noilor modele hibride și electrice, Lamborghini va investi în reconfigurarea fabricii sale din Sant'Agata. Astfel, producția modelului Revuelto și a succesorului lui Huracán se va realiza pe aceeași linie de asamblare, pentru a crește eficiența și flexibilitatea procesului de producție. De asemenea, modelele electrice vor fi produse pe o linie de producție separată.

Lamborghini nu are încă planuri pentru lansarea unui supercar electric în cadrul gamei Revuelto sau a modelelor care îl înlocuiesc. Compania consideră că deja acoperă cerințele pieței de supercaruri și nu este necesară o tranziție imediată către propulsia electrică. Cu toate acestea, Lamborghini recunoaște importanța dezvoltării unor supercaruri electrice care să ofere aceeași emoție și senzație de conducere ca modelele cu motoare cu combustie internă.

"Trebuie să demonstrăm că supercarurile electrice pot fi la fel de emoționante ca cele cu motoare cu combustie internă. Lucrăm la aceasta, dar suntem conștienți că trebuie să prezentăm această tehnologie mai devreme decât momentul lansării efective a mașinilor pe piață." - Stephan Winkelmann, CEO Lamborghini

În concluzie, Lamborghini Urus va face trecerea către propulsia hibridă începând cu anul viitor, urmată de lansarea unui model electric în 2029. Acest pas este parte a strategiei mărcii de a rămâne în pas cu cerințele reglementărilor privind emisiile și de a se adapta la evoluția pieței auto. Lamborghini continuă să inoveze și să ofere performanță și design de excepție, chiar și în era electrificării.