Ce este si cum functioneaza o masina hibrid?

Masinile hibrid sunt din ce in ce mai populare, iar intelegerea diferitelor tipuri de sisteme hibrid este tot mai importanta, mai ales in contextul actual in care producatorii incep sa ofere acest sistem de propulsie pe tot mai multe modele.

De la masini de oras la SUV-uri, cumparatorii au o plaja mare de modele din care sa aleaga, iar multi aleg acest tip de propulsie pentru ca este cumva la jumatatea drumului dintre masinile cu motor doar pe combustie interna si cele full electrice, si astfel au beneficii din ambele tabere:

  1. Consum redus in oras
  2. Taxe si impozite mai mici
  3. Ajutor de la stat pentru achizitionare - doar in cazul PHEV-urilor (ajutorul fiind de 20.000 RON)
  4. Reducerea emisiilor de CO2

Dar totusi, ce este o masina hibrid? O mașină hibridă este o masina ce folosește două surse de energie diferite pentru propulsie: energie electrica stocata în baterii si energia provenita prin arderea benzinei sau a motorinei.

Modul in care masina combina cele doua surse de energie difera, acest lucru determinand si diferitele tipuri de masini hibrid. In momentul de fata exista trei tipuri de sistem de propulsie hibrid: full hibrid, mild hibrid si PHEV (Plug-in hybrid).

Masini full hibrid

Toyota Prius

Sistemul "normal" hibrid implica utilizarea simultana sau independenta a celor doua tipuri de combustibil pentru a propulsa masina.

Acest sistem este cel mai des intalnit pe un vehicul hibrid. Acumulatorii sistemelor hibrid standard pot contine cantitati mici de energie electrica, aceasta fiind utilizata pentru: a oferi o putere suplimentara (in combinatie cu motorul termic), parcurgerea de distante mici folosind doar energie electrica, astfel îmbunătățind consumul de combustibil.

Toyota este cel mai cunoscut brand pentru acest tip de sistem hibrid, modelele cele mai populare incluzand: Toyota Prius, Toyota Rav-4, Toyota Yaris si Toyota C-HR.

Masini mild hybrid

Ford Puma

Masinile mild hybrid sunt cele care folosesc un generator integrat ce inlocuieste demaratorul si alternatorul si asista motorul termin la pornire si plecarea de pe loc. Acest "ajutor" oferit de sistemul starter aduce o economie de 10% - 15% si o emisie de CO2 mai mica.

Insa, conform definitiei unei masini hibrid, masinile mild hybrid nu sunt chiar o masina hibrida adevarata deoarece nu au motorul electric ce permite rularea doar pe energie electrica.

Acest tip de propulsie hibrida este cea mai ieftina varianta pentru cei care vor sa intre in lumea aceasta a masinilor hibride, acest cost redus venit de la complexitatea mai scazuta fata de o masini hibrid standard.

Printre modelele populare cu sistem mild hibrid putem aminti: Ford Puma, Suzuki Swift, Suzuki Vitara.

Masini PHEV (plug-in hybrid)

Volkswagen Passat GTE

Asa cum sugereaza si numele, masinile cu sistem PHEV sunt masini hibrid ce permint incarcarea bateriei sistemului hibrid si din exterior (de exemplu direct de la priza de acasa).

Aceasta variatie a sistemului hibrid te aduce cel mai aproape de experienta unei masini pur electrice si este, totodata, si cea care poate produce cea mai buna economie pentru o masina de tip hibrid. Un alt bonus pentru acest tip de motorizare este faptul ca este singurul sistem hibrid eligibil pentru suma de 20.000 RON oferita de catre stat.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale masinilor PHEV este posibilitatea de a conduce pe distante mai mari folosind doar motorul electric - lucru posibil datorita bateriilor de capacitate mai mare instalate pe aceste masini.

Printre modelele mai cunoscute ce ofera si o veriune PHEV se numara: Volkswagen Passat, BMW X3, Mitsubishi Outlander