brand

Importanța unui design versatil în industria automobilelor

Importanța unui design versatil în industria automobilelor

Industria automobilelor este una din cele mai importante industrii din întreaga lume. În cadrul ei, se cheltuie anual peste 60 de miliarde de dolari, doar pe cercetare și dezvoltare. În această industrie, profesează peste 12.9 milioane de oameni în întreaga Europă, iar valoarea ei este depășită de doar patru alte economii.

În ciuda succesului ei, industria automobilelor se confruntă cu diferite provocări care mai de care mai dificile. Consumatorii cer în permanență vehicule mai inteligente, mai ușor de condus și cu mai multă autonomie. În viziunea multora, o mașină modernă este o mașină high-tech prin definiție și din acest motiv companiile care activează în industria automobilelor sunt mereu puse la încercare să reinventeze experiența de condus a cumpărătorilor lor.

Pe măsură ce automobilele noastre devin tot mai independente de noi, și designul lor devine tot mai complex, adaptându-se la cerințele șoferilor care încet încet vor ajunge să devină simpli pasageri care călătoresc confortabil în propriile mașini.

Conceptul de clean-sheet design devine o normă în industria automobilelor

Clean-sheet design este o abordare folosită la scară largă în industria aerospațială. Acest concept se bazează pe crearea unui design complet nou, pornind de la zero, în loc de a adăuga sau a scoate elemente din proiectele mai vechi. Companiile aerospațiale care folosesc această abordare organizează evenimente în cadrul cărora își provoacă echipele de design să reinventeze fiecare aspect al avioanelor, pentru a le îmbunătăți, pornind de la un set de sisteme modulare integrate, cu multiple funcții.

Și acum se folosesc nenumărate programe software în industria automobilelor, dar scopul și capacitățile acestora sunt încă limitate și trebuie să se schimbe astfel încât să se ajungă la un mod mai simplu și mai eficient de a integra tehnologia în cadrul automobilelor și de a o folosi la maxima ei capacitate.

Automobilele în era digitalizării

Ne îndreptăm cu pași repezi către o lume în care automobilele vor fi 100% independente și pe măsură ce ne apropiem de această performanță, milioanele de linii de cod pe care le folosim pentru automobile în prezent se vor înmulți și mai mult. Siguranța de exemplu, este o zonă foarte interesantă. Ceea ce pot face majoritatea automobilelor din prezent se limitează la un sistem de alertare atunci când roțile lor depășesc anumite granițe predefinite, dar pe viitor cu siguranță vor deveni la fel de atente ca un șofer în carne și oase și vor reacționa exact ca unul.

Vom conduce în curând mașini care preiau controlul atunci când atenția șoferului se diminuează, iar în eventualitatea unui accident, senzorii lor vor comunica autorităților locația, pagubele materiale și eventualele răni ale victimelor implicate.

Toate acestea presupun bineînțeles dezvoltarea unor programe care să le ofere automobilelor noastre o oarecare sensibilitate, asemănătoare cu cea de care noi, oamenii, dăm dovadă, iar odată ce am reușit să creăm astfel de automobile, va trebui să implementăm, testăm și monitorizăm toate programele pe care le dezvoltăm, schimbând pe măsură ce obținem rezultate și designul automobilelor noastre. Dar suntem foarte aproape de a ajunge acolo și ne apropiem și mai mult de acest ideal cu fiecare zi ce trece.

Datorită tuturor acestor schimbări la nivel de software, importanța unui design versatil în industria automobilelor a devenit din ce în ce mai pronunțată, astfel încât, în cadrul companiilor de automobile, rolurile inginerilor și designerilor vor ajunge la un moment dat să se contopească unele cu altele.

Conform experților în design de la oblicstudio.com, departamentele de inginerie și design din cadrul companiilor de automobile încă de acum ar trebui să se unească și să lucreze împreună pentru a determina ce fel de schimbări trebuie făcute pentru a putea crea noi configurații mai bine adaptate la cerințele viitorului.

Tot în acest context, și platformele digitale care îmbină elementele de inginerie cu cele de design capătă mai multă valoare, permițând simularea noilor prototipuri și aflarea avantajelor și dezavantajelor lor înainte de a le face să devină realitate, economisind astfel, timp, bani și mână de lucru.

Industria automobilelor a intrat într-o perioadă de intensă dezvoltare și competiție, etapă din care vor ieși învingători doar cei care au înțeles rolul tehnologiei și designului versatil pentru progresul mobilității.