brand

Cum îți pregătești mașina pentru iarnă

Cum îți pregătești mașina pentru iarnă

Pentru sezonul rece mașina ta are nevoie de atenție specială pentru a funcționa în parametri normali și pentru ca tu să fii în siguranță, oricât de grele ar fi condițiile de trafic. Iarna traficul se desfășoară mai greoi, carosabilul devine umed, îngheață, este acoperit de zăpada iar vizibilitatea scade și pentru a face față acestor condiții, trebuie să fii prevăzător și să te asiguri că ai o mașină echipată corespunzător.

Fie că ai deja o mașină, fie că ești în căutare să achiziționezi una, indiferent că este nouă sau second hand, trebuie să știi cum să îți pregătești autoturismul așa cum trebuie pentru sezonul rece pentru a nu avea surprize neplăcute.

1. Nu mai amâna înlocuirea pieselor

În primul rând, asigură-te că toate piesele ce necesitau înlocuire au fost înlocuite și că nu vei sta cu mașina peste iarnă în service. Nu numai că vei risca să te trezești că autoturismul nu mai funcționează exact când ai nevoie de el, dar este posibil să plătești bani în plus și pentru alte reparații.

2. Folosește anvelope de iarnă

În al doilea rând, schimbă anvelopele de vară cu unele de iarnă pentru a avea aderență bună și pentru a frâna în condiții optime, oricât de umed ar fi carosabilul sau stratul de zăpadă.

3. Verifică nivelul de antigel

În timpul iernii, lichidele îngheață foarte ușor iar soluția de antigel împiedică să se întâmple asta. În plus, acesta contribuie la funcționarea optimă a motorului și împiedică acumularea de cristale de gheață pe radiator. Așadar, asigură-te că nivelul său și concentrația sunt unele optime pentru ca motorul să funcționeze așa cum trebuie.

4. Reglează presiunea în cauciucuri

Pentru a fi sigur că ai control total al mașinii, asigură-te nu numai că schimbi anvelopele cu unele potrivite pentru sezonul rece, dar și că presiunea acestora este una în parametri. Poți să faci asta la un service autorizat sau chiar singur la stațiile de alimentare cu carburant care sunt prevăzute cu astfel de dispozitive pentru modificarea presiunii în pneuri.

5. Folosește lichid de parbriz ce rezistă la îngheț

Deși pare cea mai simplă regulă, mulți dintre noi rămânem cu lichidul de parbriz de vară, lichid ce nu rezistă temperaturilor negative și care va îngheța. Un moment extrem de neplăcut de altfel pentru că nu vei mai putea spăla parbrizul și vizibilitatea ta va fi extrem de redusă, mai ales la drum lung.

6. Examinează bateria

Pentru a trece cu bine peste sezonul rece și pentru a fi sigur că mașina ta pornește în fiecare dimineață, verifică dacă bateria ta încă va face față. În caz contrar, schimb-o cât mai rapid cu putință pentru există posibilitatea ca aceasta să nu mai încarce autoturismul și acesta să nu mai pornească.

7. Nu uita să-ți pregătești o trusă minimă de iarnă

Pe lângă toate cele de mai sus, ar fi bine să îți pregătești o trusă cu câteva obiecte de bază pentru a putea deszăpezi și dezgheța mașina. Această trusă ar putea cuprinde racletă pentru gheața de pe parbriz și perie pentru curățarea zăpezii, lanțuri antiderapante, lopată, șufă de tractare și chiar nisip sau amestec de nisip cu sare.